Elektriciteit
Proces verbaal van een schermutseling aan de poort van de EPON-centrale in Harculo:Portier: Er staat hier een man aan de poort, die beweert als natuurkundige bezwaar te maken tegen onze naam.
Hij beweert dat wij geen energie-productie bedrijf mogen heten omdat we alleen een overslagstation zijn waar energie uit aardgas wordt overgeladen op ladingdragers.
Wat moet ik doen?
Directeur: Laat hem maar binnen, ik zal wel even met hem praten.
Natuurkundige: Het is een grof schandaal, julie overtreden natuurwetten, daar moet een einde aan komen.
Directeur: Rustig meneer, leg dat eens uit..
Natuurkundige: Volgens de wet van behoud van energie kan energie niet verdwijnen. Wat julie doen is het omzetten van fossiele zonne-energie in warmte (bewegingsenergie) en dat weer in electrische energie.
Directeur: Dus eigenlijk hebben we een zonne-energie centrale, dat zal de milieubeweging leuk vinden.
Maar volgens mij stoken we hier gewoon aardgas om stoom te maken die turbines aandrijft die op hun beurt weer generatoren aandrijven die electriciteit maken.
Natuurkundige: Dat ziet u dan natuurkundig verkeerd, (dat doen ingenieurs meestal) u bent bezig om zonne-energie die is opgeslagen in aardgas over te laden op ladingdragers en die vervolgens naar de gebruikers te laten stromen.
nix geen energie productie.
Ik zal het u uitleggen:
Electriciteit dat zijn energiepakketjes (joules) die in ladingdragers door geleiders reizen. Die ladingdragers zijn zo klein dat je ze altijd als groepen telt, een groep van 6,25 * 1018 ladingdragers heet een coulomb.
Als je een ladingdrager barstens-vol met energie doet heb je een hoge spanning, Volt genoemd.
die groepen ladingdragers stromen vervolgens naar de gebruikers stromen er veel groepen ladingdragers per seconde dan heb je een hoge stroom, Ampere genaamd.
Soms kost het stromen zelf energie, bijvoorbeeld als er veel groepen ladingdragers door een nauw geleidertje (een weerstand) moeten, dan moeten ze een beetje spanning inleveren, dat gaat natuurlijk niet verloren, dat wordt weer omgezet in warmte. hoeveel energie ze moeten inleveren om erdoor te kunnen heet de weerstand en wordt uitgedrukt in Ohm (Ω).
Als er vernauwingen zijn, dan zullen er ook wel verbredingen zijn hierin kan je groepen ladingdragers opslaan, tot een verbreding vol is stroomt het lekker na een tijdje houdt het op. Hoeveel groepen ladingdragers het kost om een verbreding op te vullen heet de capaciteit en wordt uitgedrukt in Farad.
Julie maken er handig gebruik van door enorm volle pakketjes te sturen dan heb je niet zoveel stroom nodig om je energie te versturen en dus weinig last van weerstand. Heel slim dat geef ik toe.
Directeur: Zo had ik het nog nooit bekeken maar het klopt eigenlijk wel. Ik ken alleen de formules maar...
Natuurkundige: Die maak ik zelf wel als ik daar zin in heb maar ik kan heel goed zonder, ik weet immers wat er gebeurt.